lauantai 15. lokakuuta 2016

Vaniljainen Omenapiirakka

Sain lokakuun sly-paketista HerkkuLeivonta-lehden ja lehdestä iski silmään heti omenapiirakka jota viimein pääsen tekemään vaikka selkä ei siitä tykännytkään :/ Selkä ollut reilun viikon kipeä ja töissä ollut sinä aikana 3pvä. Vihoittelee mitä enemmän seison ja kävelen mutta kun ei saisi jäädä vain istumaan/makaamaan. Buranaa kuluu :(

Piirakka ohjeesta puuttui paistolämpötila (laitoin lehden toimitukseen tietoa asiasta sähköpostilla) joten jouduin arvelemaan sen. Laitoin uunin 200asteeseen mutta reuna ja pohja hieman paloivat joten ensi kerralla varmaan riittää 175 astetta. 


Vaniljainen omenapiirakka

Pohja:
200g voita huoneenlämpöistä
1,25dl sokeria
2 munaa
2,75dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,75dl vaniljakreemijauhetta
2 keskikokoista vihreää omenaa (siivutin vähän enemmän varmuudeksi kun oli mummon puutarhan omenia niin ovat pienempiä)
1rkl voita sulatettuna
2rkl sokeria
½tl kanelia (elokuun paketista)

Vaniljakiisseli:
2rkl vaniljakreemijauhetta
0,5dl + 1rkl sokeria
2,5dl maitoa
1rkl huoneenlämpöistä voita
2tl vaniljasokeria

Valmista ensin vaniljakiisseli.
Mittaa sokeri ja vaniljakreemijauhe pieneen kattilaan, laita liesi kuumenemaan keksilämmölle ja kaada vähitellen maito joukkoon koko ajan sekoittaen. Hämmennä koko ajan, kunnes seos kiehahtaa ja paksuuntuu. Siirrä pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi sekä vaniljasokeri. Kaada kulhoon, peitä kelmulla, jotta pintaa ei muodostu kalvoa, ja anna jäähtyä. Vatkaa juuri ennen käyttöä.

1. Voitele irtopohjavuoka jonka halkaisija on n.22cm ja leikkaa pohjalle leivinpaperipyörylä. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. 
2. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi ja ilmavaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa vaniljakreemijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi ne voivaahtoon, sekoita tasaiseksi, älä vatkaa!
3. Vatkaa vaniljakiisseli pehmeäksi ja tasaiseksi. Levitä puolet taikinasta vuoan pohjalle tasaisesti. Levitä taikinan päälle vatkattu vaniljakiisseli jättäen reunoja näkyviin parin sentin verran. Ja lusikoi vielä loppu taikina vaniljakiisselin päälle. Levitä varovasti tasaiseksi veitsellä tai lastalla (lusikoi pieniä paloja vain kerralla sillä kiisseli löysää ja taikina paksua). Asettele omenaviipaleet taikinan päälle, sivele omenat voisulalla ja ripottele pinnalle kaneli-sokeriseos.
4. Paista piirasta uunin alaosassa n.1h. (Paistoin 200asteessa mutta varmasti riittää 175astetta). Anna jäähtyä ennen tarjoilua. 


Piirakka oli tosi pehmeää ja herkullisen makuista, tein lisäksi vaniljakastiketta syyskuun paketista saamasta jauheesta. Maistuu hyvältä ilman kastikettakin :P

Kiitos parilleni lehdestä =)

3 kommenttia:

Kerro vierailustasi ja kerro mielipiteesi :) Kiitos